Pedoactivist Marthijn U. laat vanuit Ecuadoraanse cel van zich horen: 'Zijn erin geluisd'

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 18:07

Pedoactivist Marthijn U. laat vanuit Ecuadoraanse cel van zich horen: 'Zijn erin geluisd'

 

De onlangs aangehouden pedoactivist Marthijn U. heeft vanuit zijn Ecuadoraanse cel van zich laten horen. Hoewel gedetineerden in de gevangenis niet over een mobiele telefoon mogen beschikken, heeft U. toch kans gezien om via de sociale media meerdere berichten te verspreiden. Daarin zegt hij onder meer dat hij en zijn partner "erin zijn geluisd".

 

Marthijn U. (50), die jarenlang in Hengelo woonde en boegbeeld was van de inmiddels verboden verklaarde pedoclub Martijn, werd recent samen met zijn partner Lesley L (34) in Zuid-Amerika aangehouden.

 

Pedo-propaganda

Opmerkelijk is dat Marthijn U. in het verleden veelvuldig in het nieuws kwam met allerhande pedo-propaganda, zo meent hij dat een volwassene een relatie met een minderjarige moet kunnen onderhouden, maar werd zijn naam tot op heden nooit officieel in verband gebracht met ontucht met kleine kinderen.
In Ecuador worden U. en zijn partner L. echter verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen.
 
Bij zijn aanhouding maakte de Ecuadoraanse justitie bekend dat Marthijn U. en zijn partner regelmatig kinderen bij hen thuis over de vloer zouden krijgen. Volgens getuigenverklaringen kregen de kinderen snoep en geld in ruil voor het uitvoeren van allerlei seksuele handelingen.

 

Ook zou het tweetal feestjes organiseren rond het zwembad, in het bijzijn van naakte kinderen. Daarbij werden de kinderen aangeraakt en zou het zijn voorgekomen dat ze onder invloed van drugs werden verkracht.

 

Berichten vanuit cel

Marthijn U. heeft nu vanuit zijn Ecuadoraanse cel van zich laten horen. In een rechtstreeks Twitter-bericht aan RTV Oost schrijft hij dat hij en L. onschuldig vast zouden zitten.

 

In andere tweets schrijft hij onder meer: "Ik wil niet sterven op mijn vijftigste. Totaal onschuldig zit ik vast."
 
Hij claimt dat hij erin zou zijn geluisd door een vrouw, die zijn identiteit had ontdekt. "Ze verzint een fantasieverhaal op Facebook over een zwembad." Er zijn volgens U. kinderen aangetroffen in dat gebouw, maar het ging daarbij om een ander appartement. De kinderen zouden er gewoon wonen. "Dat gebouw heeft niet eens een zwembad", aldus U.
"Ik zit opgesloten zonder aanklacht. Zonder een rechter te zien. Zonder wekenlang een advocaat te mogen bellen. Amnesty International doet niets", beklaagt hij zich.

 

En in een ander bericht: "Help ons. We zitten onschuldig vast. Levensbedreigende situatie. Portoviego, Ecuador."

Reactie Advocaat

Marthijn U.'s advocaat Sidney Smeets laat weten weinig informatie over de zaak in Ecuador te hebben. "Ik heb geen stukken en de lokale advocaat volgens mij ook niet. Hoewel zij hoopvol is dat ze vrijgelaten worden."
Smeets zegt een onderbouwing voor de beschuldigingen te missen: "Ik kan slechts constateren dat wat ‘Free a girl’ (een internationale organisatie die strijdt tegen seksuele uitbuiting van kinderen, red. ) schrijft door niets onderbouwd wordt, anders dan een soort afkeer van cliënten. Als er ‘bewijs’ zou zijn lijkt me dat we dat inmiddels wel gezien zouden hebben. Tot dat moment zijn ze onschuldig."

'Laaiend'

Marcel Jeninga van de stichting Strijd Tegen Misbruik is in de eerste plaats kwaad dat Marthijn U. kans heeft gezien om vanuit de Zuid-Amerikaanse bajes berichten te versturen: "Daar ben ik laaiend over. Hoe kan hij een telefoon hebben? Het is wat we ook al zagen bij Nelson M. (een andere pedoactivist die in Mexico is aangehouden, red.). Ook hij had een telefoon, waarmee hij kon Skypen met Marthijn U."

Veroordeeld

Marthijn U. moest zich dit voorjaar voor de rechtbank verantwoorden voor het ondergronds voortzetten van pedoclub Martijn, maar nog voor het strafproces plaatshad was hij spoorloos verdwenen, zoals destijds gemeld. U. werd vervolgens nog wel bij verstek veroordeeld tot een half jaar celstraf, maar op dat moment zat hij dus al in Zuid-Amerika.
 
Lesley L. werd in Nederland bij verstek veroordeeld voor het maken van kinderporno.

 

Bron: RTV Oost


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.