VERBOD OP GOOR PEDOHANDBOEK

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 11:05

Verbod op ‘goor pedohandboek’, Marcel Jeninga kan het nauwelijks geloven: ‘Kippenvel!’

Het verspreiden, verwerven of het in bezit hebben van een handleiding voor pedofielen is expliciet strafbaar. Er komt maximaal vier jaar cel op te staan. Twentenaar Marcel Jeninga is dolgelukkig, want hij vocht hier hard voor. „Man, ik heb er kippenvel van op mijn armen!”

Wat een geweldig nieuws”, zegt Glanerbrugger Jeninga. Hij is de voorzitter van de Stichting Strijd tegen Misbruik. „Ik kon het haast niet geloven donderdagmorgen. De tranen stonden in mijn ogen. Echt waar!” Toen Jeninga in 2018 van de inhoud van het pedofielenhandboek hoorde ging hij ‘over zijn nek’ en begon hij zijn verbeten strijd.

‘Gewoonweg gruwelijk’

Het Engelstalige pedohandboek van 1000 pagina’s staat vol schokkende tips hoe je kinderen het best kunt misbruiken. Het circuleert al jarenlang op het internet. Er staat bijvoorbeeld in op welke plekken en tijdstippen je het best kunt toeslaan (the hunting season). En ook hoe je je sporen na het misbruik het best kunt uitwissen.

„Het is gewoonweg gruwelijk wat daar allemaal in staat”, aldus Jeninga. „In detail wordt zelfs beschreven tot hoe ver je met bepaalde handelingen kunt gaan. Ik kon niet geloven dat zo’n digitaal boek gewoon niet verboden is. Justitie wist al jaren van het bestaan af. Dat kan toch niet?” Jeninga liet het er dan ook niet bij zitten.

Onder hun neus gelegd

In 2018 vond minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een expliciet verbod op het beruchte pedohandboek niet nodig. Maar Jeninga bleef politici wijzen op het ‘gore boek’. Hij ging meerdere keren naar Den Haag om het onder de aandacht te brengen bij Kamerleden. Met lood in de schoenen legde hij het boek onder hun neus, zodat ze zelf konden zien hoe gruwelijk het is.

Het leidde er uiteindelijk toe dat VVD’er Jeroen van Wijngaarden in een motie opnieuw aan de minister vroeg om het boek te verbieden. Die motie kreeg brede steun. Jeninga. „Blijkbaar heeft het dan toch geholpen om er maar druk op te blijven zetten. Man, ik heb er kippenvel van op mijn armen. Dat wetsvoorstel lijst ik straks in en het krijgt een mooie plek op kantoor.”

Kinderen in gevaar

De minister erkent nu dat het pedohandboek kinderen in gevaar brengt, omdat het een voedingsbodem is voor de kindermisbruiker die zijn slag wil slaan. Dat wordt de kern van het wetsvoorstel van minister Grapperhaus.

Verwoestende criminaliteit

Seksueel misbruik van kinderen is één van de meest verwoestende vormen van criminaliteit voor de slachtoffers en hun omgeving, volgens de minister. Grapperhaus: „Kinderen hebben recht om in een veilige omgeving op te groeien. Het is gruwelijk en onacceptabel dat, veelal via het darkweb van het internet, mensen bezig zijn om adviezen te delen over hoe ze kinderen kunnen misbruiken. Dit heeft onmiskenbaar een drempelverlagend effect om de kwaadaardige handelingen daadwerkelijk te verrichten.”

Weerzinwekkend

Het is volgens de minister van groot belang dat meer vroegtijdig wordt opgetreden tegen potentiële kindermisbruikers. Daarom worden voorbereidingshandelingen met het oog op seksueel kindermisbruik strafbaar gesteld. Waaronder dus nu het ‘ter beschikking stellen of het in bezit hebben van instructiemateriaal over seksueel kindermisbruik’. Grapperhaus: „Onze inzet moet zijn om deze weerzinwekkende praktijk te stoppen, zodat we kinderen beter kunnen beschermen.”


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.