MINISTER GRAPPERHAUS KIJKT NAAR VERBOD OP PEDOHANDBOEK

Gepubliceerd op 29 maart 2018 om 10:04

Minister Grapperhaus kijkt naar verbod op pedohandboek

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het maken en bezitten van een pedohandboek, met daarin details hoe kinderen kunnen worden misbruikt, verbieden. Hij bekijkt op dit moment de mogelijkheden hiertoe. De Tweede Kamerleden zijn hier blij mee.

Grapperhaus zegt dit in een reactie op de onthulling van RTL Nieuws over het bestaan van het pedohandboek op het darkweb. Hij heeft binnenkort overleg met zijn Britse collega. In het Verenigd Koninkrijk is het bezit van het handboek al strafbaar en heeft het geleid tot veroordeling van pedoseksuelen.

Rotzooi

De minister heeft verder afspraken gemaakt met internetproviders ‘om degenen die dit soort dingen op het internet faciliteren te namen en shamen’. Grapperhaus: “Om echt duidelijk te maken, ‘dit doe je niet, dit moet niet je handel zijn’. We gaan in die samenwerking ook kijken hoe we nog meer rotzooi boven kunnen halen en het eraf kunnen halen. De hele branche is bereid een gedragscode op te stellen.”

Volgens Grapperhaus hebben degenen die het handboek hebben opgesteld dat zo slim gedaan, dat het voor het Openbaar Ministerie moeilijk is om hen aan te pakken. Daarom is hij het met een meerderheid van de Tweede Kamer eens dat moet worden gekeken of de wet zo kan worden aangepast dat ook mensen die op een sluwe manier er onder vandaan proberen te blijven maar wel walgelijke dingen op het internet zetten kunnen worden aangepakt.

Kamer geschokt

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het nieuws over het pedohandboek dat pedofielen stimuleert om seksuele handelingen te verrichten. Verschillende partijen hebben al aangekondigd een debat aan te vragen. “De rillingen lopen over je rug, als je alleen al de samenvatting leest die RTL Nieuws gemaakt heeft”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “Dit is echt iets afschuwelijks. Het moet verboden worden.”

Ook VVD-Kamerlid Foort van Oosten vindt het handboek walgelijk. “In Engeland is dit verboden. Ik wil van de minister weten waarom dit bij ons niet zo is. Ik ben voor het verbieden van voorbereidende handelingen van ernstig seksueel misbruik zoals dat nu in de wet staat. Bovendien wil ik dat de schrijvers en gebruikers van het boek in de gaten gehouden worden.”

Afschuwelijk

Ook PVV-Kamerlid Gidi Markuszower vindt het ‘afschuwelijk’. Hij vindt het goed dat minister Grapperhaus onderzoekt of het bezit van een pedohandboek strafbaar kan worden gesteld. “Lukt dat niet met de huidige wetgeving dan moet hij dinsdag naar de Kamer komen en een spoedwet indienen die het wel mogelijk maakt”, zegt hij.

Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen zet het boek aan tot walgelijke daden. “Het handboek mag niet op het internet blijven staan”, vindt hij. En dat is ook de mening van de PvdA. Kamerlid Attje Kuiken: “Als je leest hoe in dit handboek tot in detail instructies worden gegeven voor het misbruiken van kinderen, lopen de rillingen je over de rug. Feit is dat we dergelijke zieke geesten in onze samenleving hebben rondlopen. Dit handboek stimuleert hen om hun lusten om te zetten in daden. Als ouder moet je er zeker van kunnen zijn dat er alles aan gedaan wordt om jouw kinderen te beschermen. Een verbod op het bezit en het verspreiden van een dergelijke handleiding lijkt me dan het minste wat gedaan moet worden.”

Maag draaide om

GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg zegt dat haar maag zich omdraaide toen ze de teksten las. “Het is afschuwelijk. In mijn ogen is het ook aanzetten tot geweld tegen kinderen. Het feit dat het OM nu niet tot strafvervolging overgaat, vind ik heel onbevredigend’”

Ook de ChristenUnie wil dat het bezit van het handboek wordt aangepakt. “Ik wil weten van de minister of we dit strafbaar kunnen stellen binnen de huidige regels van de wet. Als dat niet zo is, dan willen we het strafbaar maken. De handleiding zet aan tot kindermisbruik. Dat moet stoppen.”

Bron: NOS / RTL Nieuws


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.