Tbs-kliniek wil pedofiele moordenaar Geert B. op proefverlof sturen: woord is nu aan rechter

Gepubliceerd op 4 mei 2023 om 08:13

 

De rechtbank moet volgende maand een oordeel vellen of Geert B. op proefverlof kan worden gestuurd. B. werd veroordeeld voor jarenlang seksueel misbruik van zijn driejarig buurmeisje in Glanerbrug en de lustmoord op buurmeisje Semiha Metin (8) in Deventer.
Na de ontuchtzaak rond zijn dochtertje lanceerde vader Marcel Jeninga de stichting Strijd Tegen Misbruik. Tot zijn afgrijzen kreeg de vader gisteren van het ministerie van Veiligheid en Justitie te horen dat de tbs-kliniek in het kader van de behandeling wil starten met begeleid verlof.
Die nieuwe fase van de tbs-behandeling is eergisteren al van kracht geworden.

Beveiliging afgebouwd

Het begeleid verlof gaat nog wel gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt in eerste instantie begonnen met maximale begeleiding, waarna dit langzaam wordt teruggebracht tot uiteindelijk eenpersoonsbegeleiding.
Ook gelden voor het begeleid verlof bepaalde regels. Zo is er een contactverbod voor Geert B. ten aanzien van de ouders van het misbruikte meisje, mag hij zich niet vertonen in Enschede en Deventer. Ook mag hij zich niet ophouden op kinderrijke plekken en mag hij ook niet het graf van Semiha bezoeken.

'Nog niet klaar'

Twee jaar geleden boog de rechtbank zich ook al over verlenging van de tbs van Geert B. Die vond toen zelf dat hij "nog niet klaar" was voor een terugkeer in de maatschappij. Daarop werd zijn tbs met twee jaar verlengd.
De rechtbank buigt zich 12 juni opnieuw over verlenging van de tbs. Belangrijk onderdeel van die behandeling vormt het begeleid verlof.
Nu de tbs-kliniek heeft aangegeven te willen beginnen met begeleid verlof, ziet vader Marcel Jeninga de bui al hangen. Vooral ook omdat rechters in hun oordeel vaak afgaan op de bevindingen van gedragsdeskundigen.
Jeninga zou tijdens de rechtszaak volgende maand het liefst het woord voeren en Geert B. toespreken, maar volgens zijn zaakbehartiger, de Hengelose letselschade-expert Yme Drost, laat het protocol dat niet toe. "Voor dit soort zittingen geldt geen spreekrecht. Wel mag mijn cliënt aanwezig zijn en schriftelijk zijn bezwaren kenbaar maken. Die zullen dan aan het dossier worden toegevoegd. Het woord is uiteindelijk aan de rechter."

Veelvuldig ontucht

Nadat Geert B. in 2009 werd opgepakt omdat hij zich in Glanerbrug drie jaar lang veelvuldig had vergrepen aan zijn driejarige buurmeisje, werd hij in 2010 veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De ontucht vond plaats vanaf kort na de geboorte tot het derde levensjaar. Later werd die straf in hoger beroep teruggebracht naar 15 jaar cel en tbs.

Cold case-kindermoord opgelost

Na B.'s aanhouding kon ook de 'cold case-moord' op Semiha Metin uit Deventer worden opgelost. Het dna van B werd in deze zedenzaak namelijk vergeleken met dat van de uit 1991 daterende kindermoord, waarna B. jaren na dato alsnog door de mand viel.
Semiha werd op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en gewurgd in het huis van haar moeder. B. woonde destijds in de buurt van het slachtoffertje en werd in het moordonderzoek zelfs tot driemaal toe als verdachte aan de tand gevoeld, maar justitie moest hem wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten stellen.
Behalve voor de lustmoord op Semiha en de ontucht met zijn buurmeisje in Glanerbrug werd B. ook veroordeeld voor het vervaardigen en het in het bezit hebben van kinderporno.

Verbod pedoclub Martijn

Tijdens de strafzaak bleek destijds dat Geert B. via een soort pedohandboek allerlei adviezen had gekregen van de pedofielenvereniging Martijn. Na meerdere rechtszaken werd deze omstreden organisatie uiteindelijk door de rechter verboden verklaard. Ook het pedohandboek is inmiddels verboden.

 

Bron: RTV Oost

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.